16 május 2015

Ida credoja avagy Hypoteses non fingo

IDA MILLNER ASCHKE:

Még mielőtt bárki találgatásba kezdene  korábbi írásommal kapcsolatban –érdemes egy-két dolgot tisztázni.


Newton fogalmazta meg a kepleri csillagászat elméletéhez fűződő kommentárjában ezt az elhíresült mondatot.

Művének utolsó előtti bekezdésében található a híressé vált mondás: Hypotheses non fingo – Nem állítok fel hipotéziseket. Azaz a magyarázatot, ha azt nem ismeri, nem próbálja találgatni, hanem csak leírja a jelenség kísérletileg megfigyelt, igazolt jellemzőit. „.A jelenségekből még nem tudtam feltárni a gravitáció ezen jellemzőinek magyarázatát, és én nem találok ki hipotéziseket. Bármi, ami nem vezethető le a jelenségekből, hipotézisnek nevezendő; a hipotéziseknek pedig, legyenek azok metafizikaiak vagy fizikaiak, épüljenek okkult sajátságokra, vagy legyenek mechanikaiak, nincs helyük a tapasztalati filozófiában. Ebben a filozófiában a jelenségekből szabatos tételekre következtetünk, és később indukcióval tesszük azokat általánossá.”[ „Elegendő (leszögezni), hogy a nehézkedés létezik, hogy az általunk megállapított törvények szerint hat, és hogy képes az égitestek és a tenger valamennyi mozgásának a megmagyarázására.”

Napjainkat elárasztotta a hipotézisgyártók sora. Ezért aki elolvassa korábbi írásainkat, nyomatékosan megkérném őket, hogy abból semmiféle következtetést sem metafizikai, sem logikai szinten ne próbáljon levonni.


Külön megkérem a new-ages, és okkult krisztusszektákhoz tartozókat, böfögjék el máshol gyomorpanaszaikat. Megkérem a hobbi-asztrológusokat, nézzenek egy kis édesen csöpögő mozifilmet a párjukkal. Megkérem a szélsőséges politikai eszmékhez vonzódó személyeket, menjenek el egy lovastúrára a Bakonyba, vagy olvassák újra Lenin összest. Valamint szükségesnek tartom, hogy ezúton olyan egyszerűen fogalmazzam meg nézőpontomat, ami tömören szellemi irányultságomat jelzi.



Hieronymus Bosch: Hét főbűn


HISZEM ÉS TUDOM, HOGY ÉLETÜNK SORÁN INFORMÁCIÓK  HADA TÁMADJA  AZT A KRISTÁLYTISZTA  IGAZSÁGOT,  AMI MEGFERTŐZI VISZONYUNKAT A VILÁGHOZ, MORÁLIS ERÓZIÓT KELTVE KÖRNYEZETÜNKBEN ÉLETÜNKBEN KAPCSOLATAINKBAN.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY ÉLETÜNKBEN AZ IGAZSÁG MEGNYILVÁNULÁSÁNAK PILLANATA  SZENT ÉS RÖPKE  EZÉRT MI MAGUNK IS KIK RÖPKE ÉS MÚLANDÓ VOLTUNKKAL  MEGÉLJÜK  A FÖLDI ÉLETÜNKBEN A CSODÁT, A FONTOSAT, A JELENTŐSET : VÉDELEMRE SZORULUNK.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY A LÉLEK ÖRÖK. A VILÁGEGYETEM ÖRÖK, ÉS ÖRÖK TÖRVÉNYEK MOZGATJÁK.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY A SZENT SZABAD AKARAT  AZ EMBER ISTENTŐL KAPOTT PRIVILÉGIUMA  ÉS AJÁNDÉKA,  MELY  TISZTELETET ÉS JOGOT ÉRDEMEL.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY EZÉRT EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET ÉRDEMES ÉLNI EGYETEMLEGESEN A FÖLD BÁRMELYIK PONTJÁN ÉS HELYÉN.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése