31 május 2015

Nadya könnyesre sikeredett mosolyalbuma. Gyermeknapi prezentáció, mely Karácsonyi ünnepkörnek álcázza magát.


„Aranyat, tömjént, mirhát
Az első hó lehulltán
Miként háromkirályok
Csodállón térdrehullván…”
                                                                                           
 Karácsonyi ünnepkör. I. változat. Szereplők:
- Gyertyafény;
- szép remény;
- karácsonyi sütemény;
- örvendező pásztorok;
- lángos csillag;
- arany-kapu;
- méregdrága karácsonyfa;
- halászlé, de csak leveskockából –kedves három királyok.

„…ím ezt hozok elődbe
Sok régi sebre írt ád
Karácsony éjszakáján.
Aranyat, tömjént, mirhát
Fűszerszámot, kenőcsöt…”

Karácsonyi ünnepkör. II. változat. Hozzávalók:

- megszentelt pogányrítus;
- fény születése;
- rorátés mise;
- Luca széke;
- dicső sumér múlt;
- Boldogasszony népe;
- adventi koszorú, német módra;
- játék reklámok dömpingje fő műsoridőben;
- Mikulás-csomag;
- nincs a gyereknek cipője;
- a padtársnak is kell csomag, kedves anyuka, 500Ft értékben.
„… Hazám ezernyi kincsét hozom
Vigasztalásul csüggedt fejedre hintsék.
Csillag: szemed vezérelt sajgó sötéten által
Gunnyaszt lelkemben lomhán
Sok kalitkába zárt dal
S egyedül csak te vagy, kihez röpülni vágyik…”
Sosem gondoltam volna, hogy a számomra hiteles, felkavaró ÉLŐKÉPET a karácsonyról egy besúgó fogja szavaival megfesteni, és akkor talál rám a katarzis-élmény, mikor majd eszemben sincs azt keresni.
„.Kihez szabad repülni messze föltámadásig.
Csillag, szemed vezérelt, s vezéreljen továbbra
Legelső állomásunk karácsony éjszakája.
Legelső állomásunk, legvégső menedékünk.
Szemed csillaga, ha bánat felhő mögé tűnt
És könyörögve-sejlőn a vigaszt hívja-hívja
Ragyogtassa elő az arany, a tömjén, s a mirha…”;

Gyerekkor karácsonyai. III. változat.

Térdig gázolok az emléktörmelékben. Szorongó várakozás, bűntudattal, (de miért?) vegyített öröm. Egy lényegétől megfosztott rítus ismétlődő stációi. Nagy család voltunk, mindenki mindenkinek adott ajándékot. Én, a legkisebb is. Mamikának, aki apu nővére volt,- és akivel közösen építették fel az ötvenes évek végére a Mikszáth utcai házat-, porcelánnipp dukált; kecsesen ágaskodó egérke, napernyő alatt pihegő nyuszi család. Egyszer sikerült szert tennem egy miniatűr házikóra, amiből jó idő esetén egy asszonyság, zimankó közeledtekor egy kalapos úriember bújt elő. Mamika az ablakpárkányon helyezte el a hálószobájában, a télen virágzó amarilliszei közé. Hónapokig ennek bűvöletében ébredtem, siettem haza az iskolából, hogy megtudjam, melyikőjük tipegett elő a ház elejére pingált kiskertbe, és ki húzódott vissza duzzogva és frusztráltan a tisztaszobába.
Az asszony a jó, a rossz meg a férfi, együtt sose’ járnak. Lehet, eme korán kilesett titok bevésődésével pecsételődött meg majdani házasságom sorsa.
„…a kor leple lehullott.
Megláttam ronda testét
És lelkemből kitépte, amiért érdemes még
Vagy érdemes volt élni…”

Kamaszkori karácsonyok. IV. változat.

Meglóduló évek. Fotók villannak elém, amiket keresztapám, Mamika férje készített mindig rólunk. Jól fésülten zsánerképek, panoptikumbeli figurákkal. Ki kelti őket életre, ha majd én sem tudom?
Nagyanyám félre billent fejjel, fejkendősen megilletődve. „jaj, ídes gyermek” –gyakorta így indította mondókáját.
Apám felszegett állal, öltönybe bújtatva, mint tekintélyes családfő. „Semmi értelme sem volt az egésznek””- ezek voltak utolsó szavai, amit batyumba rakott útravalóul, mikor a küszöbön megállva hátra fordultam búcsút inteni neki, mintha érezné, utoljára látom.
Mami, csipkegalléros, kis lila jersey ruhában. Egy butaságon kaptunk össze, én dacból nem békültem, holott mindig csókkal váltunk el. Legközelebb a halottas házban találkoztunk, épp a ravatalon feküdt. Én már békültem volna, most ő nem volt hajlandó…
„… És rád találtam akkor.
S a célunk mintha látnám, attól a pillanattól.
Te vagy, hogy legyek én is
S nekem azért kell lennem, hogy ki nem nyílt virágként,
Nehogy meghalj te bennem,
Te vagy, hogy legyek én is
s ne dobjam el a ronda-rút  életet magamtól,
Hát halhatunk halomra?...”
Lányságom ajándékai. Megokosodva már arra emlékszem, én miket kaptam. Egy alakom domborító narancsszínű pulóver, a gitárom, az első Cseh Tamás lemez; Levél nővéremnek.
Pont nővéremtől kaptam, aki ez idő tájt folyton gyötretett feslett életmódom, csöves barátaim, és arrogánssá váló stílusom miatt. Ha lúd, hát legyen kövér; valakinek rossznak is kell lenni, hogy jobban kitessék a jó; három éven keresztül, muszáj Évaként lelegeltem minden elémbe állított tilalomfát
„… Mert nem megy egyre immár,
Hogy mit se hívő hittel,
Mit s hogyan cselekszem.
A lelkedre is kell vigyáznom
Lelkem mélyén,
Mint szép japáni vázát
Derűs múzeumokban
Gondos kezek vigyázzák,
Hogy por piszok ne érje
És szemverés ne rontsa,
Hát így ügyel terád is lelkemnek csonka roncsa…”

Karácsonyi ünnepkör. V. változat.

Mindenki meglepetésére aztán mégis én voltam, aki minden évben megépítette a betlehemi jászlat a családi fenyő alá igazi, eleven kisdedeket helyezvén oda, mert bár felnőttünk, szétszóródtunk három testvér, aktuális lakhelyünkről, albérleteinkből kényszer-neurotikus módon mindig hazazarándokoltunk anélkül, hogy bármit fel-,  vagy megoldottunk volna a közénk ékelődött és évtizedesre konzerválódott konfliktusok közül, pedig akkor már új szelek fújdogáltak, gyertya gyújtáskor szent énekeket nyekergetett a kazettás kismagnó, a sajgó sebeket mégse gyógyította sem a trakta vacsora, - amit még mindig Mamika szolgált fel egyre kimerültebben, de vitézül-, sem az éjszakába nyúló kártyacsaták. Ám ott voltak a gombamód szaporodó apróságok, akik hivatottak voltak elfedni a halvány hiányt.
„… Mert nem tied az élted
És nem enyém az éltem
Felelnem kell teérted
És felelned kell értem
Adósod vagyok mindig
Adósom vagy örökre
S pár napunk mi van még
E rovással pörög le.
Ó higgyünk benne, kedves,
Élni másképp ki bírna?
Legyen zálog reá
Ez arany, tömjén s e mirha…”.
Egy évtizeden át valaki mindig született, szopikált, fogzott, eljárt, bepisilt, rosszat álmodott, torokgyulladást kapott a fenyőfa alján. Eme történések árnyékában hites uram és sógorom alkohol iránti egyre növekvő szenvedélye sem mutatkozott senki számára túl jelentős problémának…
”… Így hulladozó szavakon,
De nehéz kibeszélni magunkat
Ősrégi kopott, üres és keserű zörejük, jaj eluntat
Szóljon dalolón, derűsen, szomorún csak a csók,
Ez a csöndes, némán csacsogó csevegés
S odakünn idebenn sűrű csönd lesz
Elillan a föld, elalél az erő…”

Karácsonyi ünnepkör. VI. változat.

És a fehérbe öltöztetett karácsonyok után eljöttek a leplezetlenül feketék.
Nagymama, keresztapa, Mamika, apám sorra elmentek, sógorom önként besegített a halálnak. Immár VOLT férjem is emigrált volna a családi fényképről, ha nem lett volna halott az is, aki elkészíthette volna azt. A hajdan volt piros maslis, nagy csomagok, apróságokká zsugorodtak, úgymint pamut zokni, bögre, olcsó dezodor, afrikai ibolya, amit szégyenlősen oszt szét a riadt maradék.
Kamasszá érett nagy fiaim komótosan ténferegnek a számítógép és a TV elé helyezett székek között, amik már –a feleslegessé és tarthatatlanná vált nagyház helyett-, a „ kis takarosra” cseréltben várják őket.
- Mit kapok karácsonyra, anya?
- Kettőt a szemed alá gyermekem, de ha jó leszel, a mama megpróbálja elintézni, hogy Dégáz és Démász bácsi ne kapcsolja ki rátok a gázt meg a villanyt, vagy -ha már megtette volna-, legalább ünnepekre kösse vissza.
Csendben bizakodom, brutális válaszom véglegesen lehorgasztja a reklámdömping gerjesztette, nem magyar vágyakat. Szemben az egész világgal; roppant romantikus szerepkör, csak már rohadtul unom.
„… Csönd, kicsi, csönd,
Csak a tél, csak a szél, csak a hó susogása
Súgja az ablakon át, hogy az emberek élete, lelke de árva.
Csönd, kicsi, csönd
Ügyeljünk, hogy a boldog,
A hímes, az illatos álom össze ne törjön.
Az éjjeli égre kiült ragyogás a karácsony…”

Karácsonyi ünnepkör. VII. változat.

Mostanra kicsit karikába hajlott anyukám székekbe fogódzva sündörög körülöttünk; Tibi bácsi és köztem –nővérem a lányával apu halála óta, már el sem jön.
Nézünk egymásra bátyámmal, na, innen szép fölkelni, mégis morál gyere elő; Istent tudni után, most tanulok HINNI benne. Archaikus népi imádságot mormolok:
„ Atyaisten légy velünk, Fiúisten mellettünk, Szentlélek-úristen felettünk, Szűz Mária előttünk, Szent János evangélista hátunk megett, jobb felől Szent Mihály arkangyal, bal felől Pádua Szent Antal, két koronás angyal két vállamon, Krisztus teste szánkon, Krisztus vére gyógyítsa meg a mi lelki sebeinket, aki ezeknél erősebb és hatalmasabb, az árthasson nekünk!”
Szűzanyám, most segélj, hogy tudjak én ebből a lelkes látásból leheletnyit is reájuk fúni? Mustrálom a srácokat a fa alól;
- Róbertet, aki Angliát is megjárta (jól megjárta), de most kalkulusból vizsgázik, és oly nyúlfarknyira kurtult a reakcióideje egy adott probléma megoldásánál, hogy már meg sem próbálom megérteni, hogy mit tesz;

- Zoltánt, aki bár korcsoportjában a megye alighanem legjobb zongoristája volt, szívós szorgalommal kirúgatta magát a zenei szakközépből, és most alig várja, hogy megpattanhasson az országból;
- Bogdánt, aki annyira speckó eset, hogy eddig egyetlen porosz rendszerű iskola se bírta tanulásra fogni;
és a legkisebb, pisze Dundit, aki egy angol lord méltóságával és hűvös távolságtartásával kezel mindent és mindenkit…
A gyerekeim. Az életem. Egy groteszk torzó, vagy új kezdet? Vagy mindig az, aminek épp látni bírom?
”… Fogjad a bánatos, árva kezem
Simogasd pici-halk-puha nesszel,
Úgy akarom, hogy álmok ölén aluván
Soha már ne eressz el…”
A versrészletek Szilágyi Domokostól valók. Nem jelentette meg egyik kötetében sem.
Tán Neki is sok volt. Nem illett az imázsába. Csak úgy leírta, valamelyik épp ügyeletes feleségének, vagy szeretőjének lazán, egy szigorúan titkos jelentése és nem kimondottan természetes halála között. De engem ezzel is sikerült börtönbe juttatnia; az öntudatlanság békében hagy, a felismerés az, ami a cselekvési kényszer fogságába zár. Jobb, amíg nem tudom milyen természetű a bennem fészket rakó fájdalom.
„… Aranyat, tömjént, mirhát
Karácsony ránk borultán,
Mint háromkirályok
Szeretőn leborulván,
Ím ezt hozom elődbe,
Ím hozom a lelkem
Egy kicsikét vidáman,
Egy kicsikét leverten,
Szerelmemet szívedbe
Örök betűkkel írja
Karácsony éjjelén ez
Arany, tömjén s e mirha.

(Megjelent; Bárka/2007/12/26)







25 május 2015

A skorpió jelenség

 IDA MILLNER ASCHKE:

 „Azt mesélik, hogy amikor lángok fogják körül és tűzhalál fenyegeti a skorpiót, az a fejébe fúrja mérges tüskéjét. A mi kereszténységünk, a mi civilizációnk vajon nem efféle öngyilkosság?”
(Miguel de Unamuno)

Hát nem szomorú az igazság?
Az ember békére vágyik háború idején
háborúra békeidőben.
Szabadságra zsarnokság alatt
és zsarnokságra ha szabad éppen.
Az ember embernek farkasa
és az ember embernek báránya olykor.
Világít és felhőként vonul át
az eltemetett mágikus ókor.
A varázslathoz erő kell
a csodához szívfegyelem
Ám lusta az ember és beteg
eltorzult arccal üvölti át
a nappalt, erdőt, metróhuzatot
szobrokat állít nevetésének
könnyeinek és nem érti
de ordítja: kegyelem!
Szent Pál dadog és botladozik.
Héberül elkezd egy mondatot
és görögül fejezi be.
Ezt latinul beeresztik a rítusba
majd agonizálnak egyet a kereszten.
Pál felkel, kábul, és azt mondja titok.
És eszébe sem jut, hogy
örömhír.


Koszorúba hajlított. Nádya, mintegy médiumként, Maurice Sceve, egykori francia költő lelkületét ölti magára, majd nemekre bomlik



Férfi :
Adja magát buta kényszereknek,
sőt, világváltó eszmékről papol,
az észérvek dobszólóként peregnek,
szerződéshez záradékot csatol.
Minden tettéből csak hiány dadog,
lélektartományokat sújtó aszály,
- forró szelében régmúlt pora száll-,
örökre elveszített édenünk
varázsigéit már nem szólhatja száj.
Miféle holnapokra ébredünk?

Nő;
Napokra ébredünk, más-más ég alatt,
külön valóságom teremtem. Lásd,
szót fogadtam én, habár szívem szakadt.
Miattad véled nem verekszem már,
többé nem kérlel majd könnyes szempár,
szívörvényünk feledd, végy törvényes nőt,
menj, hazudj magadnak fényes jövendőt,
szerelmem pazarolni rád kár volt.
Rám testált bűneiddel csak terhem nőtt;
majd mind visszaszáll fejedre, oly kár!

Férfi;
Oly kár, hogy jó forrásból nem merít, ha
szomjazó, de hamvaszt égi lángot.
Züllött kalandra hívja dolcsevíta,
hű szerelmet nem találhatsz vándor.
A jobb lator, bűnöző a jámbor.
Erényt fakaszt, ártatlant ha ront. Igaz
mindig az, kit átitat szent áhítat,
ha tűnik végleg égről hold, s a nap,
hisz tudja jól, legfénylőbb szikráikat
úgy szórják csillagok, ha hullanak.

Nő;
Ha hullanak tűrt megszokásba évek,
törött üvegpohár lesz életed.
Amint a víz, úgy elfolyik a lélek,
szemed vakul, nem láthatsz fényeket.
Majd megkötöz a fásult félelem,
holott ölelnéd, mint árva önmagad,
áhítod, ám körbe fogják kőfalak,
és bánat mardos, mert tönkre tetted
őt, ki egykor hordozott, a társadat,
vonzalma rég halott, tőled retteg.

Férfi;
Tőled retteg, kivet magából múltam,
bár eltörölni voltod képtelen,
ily furcsa, holtan is élő tanúkat
idéz perébe most a képzelet,
amelyben összeforrt a két szerep,
vádlott és áldozat, csak magam vagyok,
és ha most sem tesznek vallomást azok,
kik minden percem csöndjükbe zárták,
- te és a múlt -, elmerül, mi volt az ok;
csatát miért nyert megint a sátán.

Nő;
Megint a sátán, kaján képpel vádol
rabot, tanú mind elnémíttatott,
bukott angyal zavar kertemtől távol.
A mérgezett gyümölcs megint hatott,
mert nő és férfi nem lakozhat ott
sem már, hol kegyes hazugság az éden.
Így lett a tiszta szándékomból vétek,
harmóniámból disszonáns akkord,
ha lázadásommal is Istent félek,
magából menny, s pokol kiűz akkor.

Férfi;
Ki űz akkor a homlokodról lázat,
ha támad rád nehéz kór, kedvesem?
Miként szolgálhat majd szelíd alázat,
hogy kívánságod többé nem lesem?
Mert elvonom tetőled két kezem,
öledben úgy rejtőzött az, mint madár,
míg feléd rebbent, őrizted volna bár!
Nem találsz, ha látsz is bármely nővel;
szívünknél kezdődik már a hóhatár,
lásd, halott a nyár a rózsatőben.

Nő;
A rózsatő bennem illatoz, ha vonz
fullánkja mézemre éhes méhnek,
de hervad harmadnapra, rontást, ha vonsz
köréje. Mint Zsuzsannát a vének
lested, miként vált csönddé az ének,
mi egykor miránk tüzes tavaszt dalolt,
kívántad kegyetlenül, legyen már holt,
hisz eddig éltetett mindent, mi szép.
Nem tűrhetsz kedvest másmilyent, csak ha „volt”;
farkas a kisbárányt, így tépi szét.

Férfi;
Így tépi szét bűvös vonzalmad balsors,
nem véd imádság, hiába vakhit.
Idillre vágysz, de mandragórát majszolsz,
mámor, majd megszokott kéj a baksis.
Akár malmozhatsz, de jó a sakk is
időd töltened, csak peregnek évek,
- ha nem dönt senki mellett, nem is téved-,
a megváltás már úgysem lesz tiéd;
szerezd, birtokold, költsd el, mint a béred,
hogy testekké váljon minden igéd!

Nő;
Minden igéd bennem úgy rejtezett el,
mint tó mélyén megbúvó kishalak.
Átöleltelek szelíd szerelmemmel,
míg múlott éjre éj, és napra nap,
mint víz hullámzik, úgy ringattalak,
légy tükrére forradó örök való,
vagy öblébe horgonyzott erős hajó,
lettem alattad, lágy közeg, nem „Én”,
ki gyengeségét meglátni vak, ha jó
reménység fátyla felhőzné szemét.

Férfi;
Felhőzné szemét tiszta vágyunk ege,
mert elborít mindent a rút szemét.
Nem látni jó; ez sorsunknak mérlege,
kitörni ebből indulat kevés.
Hát húzd csak meg magad, no légy szerény!
Hol érdek kancsalít, számítás oroz,
szegényként meglapulj, míg gazdag toroz,
vagy vásárra bőröd, ha úgyis jó;
kaparj, hátha jut belőle, légy okos!
Akár lehetsz Te díjnyertes ringyó.

Nő;
Díjnyertes ringyónak hirdették sokan,
mikor szemérméből kivetkezett,
gyönyörre szánta testét oly boldogan,
amint az öntudatlan kisdedek.
Ámult, ha vádolták, hogy vétkezett,
holott nem számítgatott, és nem latolt,
ha férfiasság a mélyébe hatolt,
a kéjt szerette, vérének dalát;
engedelmesen tárult, akár a holt
anyag, ha Istennek adja magát.




Fekete Madonna

IDA MILLNER ASCHKE:

Éj száll szívükre hirtelen,

ahogy meggörbült tengelyen
pörögnek.
Olvasod:- megmikrózta gyermekét,
és halott gyermekét hintáztatta
a játszótéren.

Éj száll szívükre hirtelen

fekete holdból kilép az árnyék.

Az árnyék éhes az árnyékot

fekete sugár járja át.
A sötét hízik, fal, emészt,
gyomra kordul, bele csavarodik
és elönti a fekete epe
a legragyogóbb törvénytáblát.


20 május 2015

Nádya rádöbben, egész létünk merő káprázat. Zóhár


Összeállni látszik pillanatra,
mi aztán mindig, újra szertehull. 
Ismeret, hit, cél, akarat, képzet; 
mind sodródó dűnék csak,
létezéssivatagunk matériahomokjának
kósza fodrai. Hullámzásuk vélnéd sorsodul,
holott a szél nem te vagy,
sem a köröttük támadó porkavar,
csupán nap-, és holdégette csillámainak 
örökkévaló tündöklése.




.

18 május 2015

Ida sürgős levelet ír apjának

IDA MILLNER ASCHKE:



Bánfi Ferenc: E világ ura


Ott hagytuk abba, hogy entrópia
meg vörös-eltolódás, ugye apa?
Aztán szomorúan néztél rám.
Másnap felhívtalak, hogy közöljem
töltött paprikát főztem...
aztán izgatottá vált a hangod
mikor jössz? kérdezted tőlem

Apa jövök akárhogyan

bár lábamba kutyák akaszkodtak
most írja a kísértő talán
a százhuszonötödik oldalt
és mindenféle jogszabályra
hivatkozik
mögötte egy szárnyatlan
kőszobor bekötött szemekkel
kőszívéhez érne kőkezével
hogy megtudja tényleg dobog?
De kezében a mérleg és a pallos
kőagyában  a kettős kötés
hogy ő mást játszik mint amit kell.
egy üres szoba fáradtzöld színei
ahova nem léphet Emmanuel.

Kelj fel ha elestél mondtad mindig

és gyere hozzám én felemellek...
és én búbos horzsolásokkal térdemen
botladoztam feléd csámpás lábaimmal
majd karomat emeltem, hogy
felemelhess...
de nem emeltél a magasba
azt mondtad minek, hisz tudok járni
és nevettél, hogy sikerült megviccelned.
Aztán kivetted a szálkát a szememből
de ehhez orvosi kanalat használtál
a forgó széket anyával fogattad le
és amikor bokám a küllőkbe ragadt
egy határozott mozdulattal a szemembe
néztél és visszarándítottad bokámat
az eredeti pozícióba.

Apa, jövök bárhogy legyen,

bár a rétek füve meztelen talpam alatt
szúróssá sárgult az időben.
S amikor nem érzem selymüket
egy kőarc keresi szívét
s hozzá a dobogást
ebben az ősi esőben.

Talkina kapcsolatát rendezendő, kéréssel fordul Vaszilíjhez. Úgy találj rám




Mikor már nem adhatsz
és nem kérhetsz
és nem csábít semmilyen érdek
jelentéstelen kusza halmaz
panasztalan-konokul hallgatsz
és pontokra hullnak a képek
tested jeltelen jelmez
és nincs hatalom mi felment
pőrén lépdelsz a létnek
semmibe omló peremére
mártod mélységbe lábad
kacéran kacsintasz a halálra
simogatod busa fejét egy szörnynek
ki sóváran szíved fölé görnyed
és magadat sem hívod énnek
szóljon ekkor ez utolsó ének:

úgy találj rám
hogy puha görgetegként
omoljon az ég szememre
csontját betakaró húsom légy
éjszakám gödrét te temesd be
fuldokló tüdőm eleven lélegzete
akadozó szívverésem fölhabzó üteme
dermedő sejtjeim éltető melege
a mindenség áramlata légy

mi áthatol ezer ördöglakaton
hallgatásból emelt falakon
mint csillag ha hull magába
összeroppanva zuhanj belém
lassan születő édes halál
lüktető ponttá legyen e világ
zajló csöndesülő hullámverés
s ha múltam okát tűnődőn kérded
árvaságom ajándékként adom néked
elmondom én
égő hangtalan torokkal magamban
összes poklát a nélküledi létnek
rákosan ragyogó nyárnak
téli éjszakáknak
ha dermedt csillagokban áztak
minden tétova léptemnek
hogyha sírgödrök felé tévedtek
magánysivatagot
hol kövekkel porladva álltam
pillanatzárványait
a mindennapi halálnak

úgy találj rám
tenyereddel lázamat
te jegeld el
kishalat mariana-árok
fogadjon magába
halhatatlanságod


Nadya átfordul dadaistába, hogy bebizonyítsa, igazán szenved





Ott maradtál egy hotelszobában
ellepnek ízeltlábú percek
egy nyelved alá mászik
egy kiszúrja  szemed
temessen az idő
úgyis rögök potyognak testedre 
gyönyörű káosz szédít
ami idegen az lesz a legszebb
egy közönykrapek szövegel
szememre fénypergést 
dob az éjszaka
vér íze számban most
belecsúszom a mondataiba
valamit akar bennem
ha meggyilkolhatnám
még az is lehet jó lenne
őrült vagy sziszegi
mert nem tudja ő nem is ember
elátkozom kicsit
vesszen szerelembe
szeszelje magát örökös veszedelembe
kócos hajnal bontja
szikével a rendet rólam
halni küld ma a reggel
ígérem neki jó leszek
eztán megelégszem
az elviselhetetlennel
csak forró kő a város
élet helyett
éleket vasal belém
engedelmes moszattá nevel
átfordít dadaistába
így lehet lesz ki elhiszi
szenvedek
és nem járok többé motelszobákba
mindegyikben úgyis te lennél
a múltidő a térbe tér
hogy meghaljon nekem utoljára

Mellékdal

(Talkina találkozása az ördöggel megkísértése végett)

Nekem az ördög
azt súgja; mindegy.
Meszelt pokla hófehér.,
Üstjéből entrópia füstöl,
Bugyrában bambán üldögél.
Az én ördögöm tudja,
hogy mit sem ér,
ha nyakamba kínt remél.
Engem az ördögöm

közönnyel kísért.







16 május 2015

HOTELSZOBA, PESTI ÉBREDÉS (Parafrázis V. Gy. versére)

IDA MILLNER ASCHKE:

Fennakadt gondolatokat szelídítettem,

a sorsban megakadt erőt igéztem,
hogy még egyszer és még utoljára
lássam arcodnak fényein éveink
ígéretében maradt reményeket,
egy mosolyfélét, vagy utánozhatatlan
szemrebbenést, vagy a fény játékát,
egy tikket, amit én veszek észre,
szeplőid játékát arcodon,
de utolsó telefonbeszélgetések is
adódnak, fülkében nyíló másnapi csendek,
villamossínekre lökött hó várakozások,
alkohol, vers és zene és nyíló esernyők
arcok adódnak, kirakatüveg pillantások,
hosszú és vad óízű sormetszetek,
és mágneses erők áldozatai, a kórházban maradók,
azok, akik a nyár utolsó szikrájában
még a norvég Preikastolen szószék szikláin
fogadtak örök hűséget egymásnak,
azok, akik hirdették az összetartozás
a romolhatatlanság eszméit
arcukon a halálos ítéletre várók
fanyar felismerésével,
hogy itt valami tévedés történhetett,
tudod tudod most ébredtem rá, most
léptem a szikrázó fényeken át oda,
ahonnan valamikor elindultam még
akkor, mielőtt megismertelek volna,
ha ígértem, megígértem magamnak
a nyugalmat, amit folyamatosan
rombolok már évek óta, vakvágány
sínek között a decemberi ködsziták
esetlenségében vakolja és újrafesti
majd átsatírozza egy láthatatlan kéz,
úgy könyörgök neki, ne rajzolja mellé
vörös vonalak kacskaringók és imbolygó
dallamok mentén a neved a neved a neved,
szerelmem,
most már tudom, hogy kitörölhetetlen
marad a vágy, mint egy ázott zsemle
mögött a polcon ottragadt sóhaj, mert
valamit akartam adni neked szegény
hangommal, hogy összeszedjem neked a világ
összes létező mosolyát, hogy nevető
ajkak közé feküdhess, és hogy a hajnal
csókokkal érjen, lágy esőkkel és szelíd napsugárral.
Oda akartam adni neked az összes békés
pillanatot, és a csapdákat a mindenhonnan
zuhogó sötétség és kétségbeesés ellen.
Egy lélegzetvételnyi időt, egy gyertyaarasznyi
felismerést, és úgy gondoltam égnem kellene,
mint egy világítótoronynak, mint egy benzinnel önmagát
felgyújtó fanatikusnak, mint a leggonoszabb boszorkánynak,
hogy megláthasd kezeimben szíved térképét.
Először egy gyermek pillantására gondoltam, ahogy
rövid nadrágjának zsebében cukrokat talál a harangzúgásban.
Először egy koldust hallgattam nyakában daganatot
viselő nyomorultat, aki franciául szavalta Villon balladáit,
először kagylókat szorongattam kezeimben,
hogy meghallhasd a tengert, hogy tiszta szabad és
fehér lehessek érted, mint egy rabszolga, aki eldobja bőrét.
Először lemerültem a vizek aljára, s mint egy fuldokló
ki utolsó hangokat hall, emlékeztem hangodra,
amikor azt mondtad, szeretsz.
Először kigondoltam a hiányodból fakadó pillanatokat,
és skarlát betűként belevarrtam mindennapjaimba.
Hogy várni tudjak Rád.
Először becsavarogtam álmaim ösztönmezőit, hogy selymes
képeket vihessek ágyad köré.
Képeket a minden rom és minden sikoly alól felébredő lelkedről.
Képeket, könyveket, akartam adni neked
az örökké árva igazakról, a végtelenségig megsérült dicsőségről, és
a méz útjáról az erdei fák tövén.
A láthatatlan csókok bokrát öntözöm, az éden tilalomfájánál naponta
nyújtom be a kérvényt, hogy egy darab rögöt köhögjön fel nekem
az Isten, mert szerelmem irántad nem évelő és nem kúszó növény.
Lassan letelik hét szűk esztendő, elhasználódik hetvenhét zsebkendő.
Lassan megtelnek a Hospice szolgálat épületei és a tetőkön
fáradt sovány macskák elfelejtik a gravitációs erejüket használni.
Lassan szíved határaihoz vonszolom magam, hol még őrtüzeket
gyújt a jóakarat, ott melegszem szavaid fénylő sátorában, éhesen
és összekormolt arccal, hogy ne vegyenek túlságosan észre a múlt
kísértetei, miközben ellentétes kontinenseken hidakat robbantanak,
tőzsdéket manipulálnak, és feltörik az emberi törvények kódjait,
hogy soha soha ne érjen kezed kezemhez.
Lassan visszaérkezem otthonomba, világközepi lélekfolyók Amazonasán.
Lassan elfeledem a csattogó állkapcsok hangjait, az emberevő virtust,
amit végignéztem nélküled, amíg nem ismertelek.
Sóhajokkal és anyákkal jönnek elő az esték, kik meg akarnak javítani minden
elromlott játékot,
akik megkeresik a rugókat a szürkületben, erejüktől és alázatuktól
a játékpalotákban a szintetikus kövek gyémántfalakká válnak és
akasztófajátékot játszanak velem, hogy megtanuljam végre a létező világ és
világon kívüli nyelveken összes hibámat, tévedésemet, és megtanuljam azt,
mit is jelent a kegyelem, és
mellükben titkolt büszkeség feszül, mert ők mindig tudnak egy
pohár meleg tejet adni a felrepedt földnek, a feldúlt útnak, hogy Hozzád
elvezessenek.



Ida credoja avagy Hypoteses non fingo

IDA MILLNER ASCHKE:

Még mielőtt bárki találgatásba kezdene  korábbi írásommal kapcsolatban –érdemes egy-két dolgot tisztázni.


Newton fogalmazta meg a kepleri csillagászat elméletéhez fűződő kommentárjában ezt az elhíresült mondatot.

Művének utolsó előtti bekezdésében található a híressé vált mondás: Hypotheses non fingo – Nem állítok fel hipotéziseket. Azaz a magyarázatot, ha azt nem ismeri, nem próbálja találgatni, hanem csak leírja a jelenség kísérletileg megfigyelt, igazolt jellemzőit. „.A jelenségekből még nem tudtam feltárni a gravitáció ezen jellemzőinek magyarázatát, és én nem találok ki hipotéziseket. Bármi, ami nem vezethető le a jelenségekből, hipotézisnek nevezendő; a hipotéziseknek pedig, legyenek azok metafizikaiak vagy fizikaiak, épüljenek okkult sajátságokra, vagy legyenek mechanikaiak, nincs helyük a tapasztalati filozófiában. Ebben a filozófiában a jelenségekből szabatos tételekre következtetünk, és később indukcióval tesszük azokat általánossá.”[ „Elegendő (leszögezni), hogy a nehézkedés létezik, hogy az általunk megállapított törvények szerint hat, és hogy képes az égitestek és a tenger valamennyi mozgásának a megmagyarázására.”

Napjainkat elárasztotta a hipotézisgyártók sora. Ezért aki elolvassa korábbi írásainkat, nyomatékosan megkérném őket, hogy abból semmiféle következtetést sem metafizikai, sem logikai szinten ne próbáljon levonni.


Külön megkérem a new-ages, és okkult krisztusszektákhoz tartozókat, böfögjék el máshol gyomorpanaszaikat. Megkérem a hobbi-asztrológusokat, nézzenek egy kis édesen csöpögő mozifilmet a párjukkal. Megkérem a szélsőséges politikai eszmékhez vonzódó személyeket, menjenek el egy lovastúrára a Bakonyba, vagy olvassák újra Lenin összest. Valamint szükségesnek tartom, hogy ezúton olyan egyszerűen fogalmazzam meg nézőpontomat, ami tömören szellemi irányultságomat jelzi.



Hieronymus Bosch: Hét főbűn


HISZEM ÉS TUDOM, HOGY ÉLETÜNK SORÁN INFORMÁCIÓK  HADA TÁMADJA  AZT A KRISTÁLYTISZTA  IGAZSÁGOT,  AMI MEGFERTŐZI VISZONYUNKAT A VILÁGHOZ, MORÁLIS ERÓZIÓT KELTVE KÖRNYEZETÜNKBEN ÉLETÜNKBEN KAPCSOLATAINKBAN.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY ÉLETÜNKBEN AZ IGAZSÁG MEGNYILVÁNULÁSÁNAK PILLANATA  SZENT ÉS RÖPKE  EZÉRT MI MAGUNK IS KIK RÖPKE ÉS MÚLANDÓ VOLTUNKKAL  MEGÉLJÜK  A FÖLDI ÉLETÜNKBEN A CSODÁT, A FONTOSAT, A JELENTŐSET : VÉDELEMRE SZORULUNK.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY A LÉLEK ÖRÖK. A VILÁGEGYETEM ÖRÖK, ÉS ÖRÖK TÖRVÉNYEK MOZGATJÁK.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY A SZENT SZABAD AKARAT  AZ EMBER ISTENTŐL KAPOTT PRIVILÉGIUMA  ÉS AJÁNDÉKA,  MELY  TISZTELETET ÉS JOGOT ÉRDEMEL.
HISZEM ÉS TUDOM, HOGY EZÉRT EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET ÉRDEMES ÉLNI EGYETEMLEGESEN A FÖLD BÁRMELYIK PONTJÁN ÉS HELYÉN.

15 május 2015

Angyalok háborúja; Nadja útmutatót ad a szerelem kozmogóniájához, mely kőtáblák hiányában vendégszövegként jelenik meg oldalán, - avagy a csillagászati nagykereszt

IDA MILLNER ASCHKE:

Látom Nadjat 15 évvel korábban, ahogy éjjelente papírjai és könyvei felett ülve bogozza a mindenség szálait, szemében az örök kérdések fájdalmat facsaró fényével.


Látom Nádját, ahogy a gyertyafény lobbanásaiban angyalt rajzol, az angyal pecsétet tör, és Nadja az asztrális fény mögött jegyzetel. Önmagának, Neked, Nekem.


Nadja spirituális útján halad és az ország másik két pontján még nem történik semmi különös.

De rajta kívül még két létező halad a földi pályáján. Egy férfi és egy nő.

Nadja  több évig tartó asztrológiai elemzéseket,tanulmányokat végez. Gyertyát gyújt, mellette családi ereklyeként egy kis doboz.A doboz tetején a szépséges Szűzanya képe. Nadja rituális tárházában ott található még egy réznyelű kés is. Olykor kétségek gyötrik. Mi lesz a jövővel? Mi lesz a gyermekeivel? Mi az ő küldetése?

Aztán kutat, csak kutat. Elméjében az élet képei, különös álmai, megérzései szavakká formálódnak.
Nadja olykor megretten. A csillagfények ketté válnak, amikor átlép egy határt. A Necronomicon álmában felnyílik, felette megfoghatatlan gomolygású lény akar kilépni. Nadja a könyvet másnap egy bokorba hajítja. Pár héttel később a bokor melletti épület leég.

James talán ebben az évben kezdi befejezni az Angyalok háborúját. A könyv pár ember érdeklődését felkelti. Aztán menjünk csak tovább az idővonalon, ugorjunk pár évet előre vagy vissza? Rögtön vágjunk a közepébe.

 Nadjanak sötét emlékei vannak egy városról, ahova elköltözött. Amikor két kisgyermekével egyedül maradt. Abban a városban születtem szerencsétlen körülmények között,

majd egy horvát határhoz közeli katolikus faluban nőttem fel, ahol a helyi papot a második világháború alatt szerb katonák sebesítettek meg. Torkát metszve, hogy az Evangéliumot gyenge hangon, de emlékeimben örök időkig hirdethesse, és tudásának, bölcs, gyengéd és szeretetteli, felém guruló gyümölcsei a kis paplakban még évekig jól tartsanak a megjárt balsors ellenére is.

Az első szerelem fájdalmát a fiú hitetlensége okozta. És újra Nadja sötét emlékű városában voltam. Na persze, voltak ott engem fenyegető rossz erők is. A látszatszocializmus kitermelte beteg édesanyámnak a féltékeny és  fenyegető rendőr férjet. Újdonsült nevelőapámmal csatároztam, aki a fiú rendőri elkapását célozta. Cókmókjaimat összepakolva Máriagyűd felé vetettem az utat egyedül, három napig imádkozva a Szűzanyához a fiú hitéért. Aztán a fiú lapátra tett. Aztán évekkel később egy nehéz időszakomban felkerestem szüleim házasságkötésének helyszínét. A templom oltáránál állt a fiú és szürke kabátos nénikéknek prédikálta az Evangéliumot. A horvát háború idején.
Majd hányattatásom közepette egyik évben egy erdei lakban találtam őt, ahol remeteként élt, kifejtette nekem, hogy nem volt hajlandó egyházi karriert befutni, még a püspök kérésére sem. Ő a megszentelt életet választja,de az egyházi karrieren kívül. Felkeresve a határ menti falut,gyermekkorom helyszínét, e beszélgetést követően nagyfokú, és könnyekig hatoló félelmet láttam a feketekendős nénikék szemében, amikor a repülőgépekről, robbanásokról beszéltek.

Aztán jött a James által is megemlített csillagászati nagykereszt.


http://james-turner.com/site/click/pin_up/jamesturner/index.html


Vigyázat, interaktív felület! A virtuális rádió kicsiny "james"-gombjára kattintgatva 4 kisfilm hívható elő...


 Pontosan 1999. augusztus 11.-én délben teljes napfogyatkozás állt be. Ezen a napon leszaladtam a boltba vásárolni, nagyon meleg  volt, mindenki lencséket tartva a szeme előtt figyelte az eget. Ez az égi jelenség aztán felizgatott hívőt- nem hívőt egyaránt, mert szokatlan jelenséggel foglalkozott. Nostradamust értelmező –hullámok áradata lepte el a médiát.


Nézzünk meg egy fontos nyilatkozatot a magyar és a  nyugati sajtóból is:

„Egy nagy kereszt rajzolódott ki az égen a bolygók által, amely a szilárd vagy állandó jegyek közepén (Bika, Oroszlán, Skorpió, Vízöntö) helyezkedett el. Ez a legdiszharmonikusabb bolygóállás volt az emberiség történetében.
Asztrológiai értelemben bizonyíthatjuk, hogy a két tengely, amely egymással derékszögben a kereszt két szárát adta, és nyilvánvalóan igaz lesz a bibliai jövendölés, miszerint elválik a jó a rossztól. Olyan helyzet jön létre a föld egészén, kiemelve az európai régiót, ahol a hagyományos tradicionális értékek, illetve az új értékek élesen elválnak egymástól.
Ősidők óta kutatja az ember a végtelen égbolt jeleit és titkait. A különleges bolygóállások az egész emberiségre hatással vannak, attól függetlenül, hogy hiszünk e benne vagy sem”

A másik: Telefon-Interview von Regine W. vom Time Magazin am 27.07.1999

"Schauen Sie, im Alten Testament heißt es "An jenem Tag geht die Sonne am Mittag unter, und am helligsten Tag wird es finster." (Amos 8.9) Diese Sonnenfisternis (11.08.1999) findet am Mittag statt! Nicht genug damit, die Konjunkcion von Sonne und Mond findet damit an der höchsten Stelle (im Löwen) des Fixen Kreuzes, das sich aus den Zeichen Stier, Löwe, Skorpio und Wassarmann bildet. Diesem Kreuz wird wiederum in der Bibel eine überragende Bedeutung zugeschrieben. Meines Wissens gab es seit Jahrtausenden keine Sonnenfinsternis über diesem Ort, die eingebunden ist in ein Fixes Kreuz und das auch noch zur Mittagszeit!
--Telefon-interjú Regine W.-vel a Time Magazin által 1999.07.27-én
Nézze, az Ószövetségben azt jelenti "És lészen azon a napon, azt mondja az Úr Isten: Lenyugtatom a napot délben, és besötétítem a földet fényes nappal." (Ámos 8,9) Ez a napfogyatkozás (1999.08.11.) délben történik! Nem elég ahhoz, a Nap és Hold konjunkciója a legmagasabb helyén (az Oroszlánban) a fix keresztnek történik, ami a Bika, Oroszlán, Skorpió és Vízöntő jegyekben képződik. Ennek a keresztnek a Bibliában mindenek feletti jelentősége van. Tudomásom szerint évezredek óta nem volt ezen a helyen Napfogyatkozás, ami egy fix kereszttel lett volna egybekötve és délidőben!"--






Máté evangéliumában :


„És akkor feltűnik az Emberfiának jele az égen, akkor jajgat a föld minden népe, és meglátják az Emberfiát eljönni az ég felhőin nagy hatalommal és dicsőséggel.”



Jamessel mi 2006-ban ismerkedtünk meg.


Jamesnek minden téren tervei voltak velem. Önbizalomhiányomnak és a 2006-os eseményeknek köszönhetően megfutamodtam a tervek elől. Gyenge voltam, idétlen és feldúlt, egzisztenciális terhekkel küszködő, és nem bíztam a hirtelen atombombaként belém csapódó férfi szerelmében, ráadásul mindenféle politikai erő kereszttüzében találtam magam. Hiába élt bennem édesapám autonómiára nevelő tanítása, hogy hinni egyedül a templomban és a pártiskolán kell, az életben tudni kell, édes lányom. Kifogyott a tudás belőlem, hogy éhen ne haljunk Magyarországon, ezért elköltöztem, egyetemet halogatva és gyermekemet  a családra bízva.


Nadjaval 2008 őszén léptem kapcsolatba. Nadja teremtéstörténeteket dolgozott fel, tudásszomjának és elmélyülésének köszönhetően kivívta tiszteletemet, melynek jeléül emlékül elküldtem neki választott vallásának kegytárgyát -Fatima kezét.

Nem sokkal később Nadjat telefonon felhívja Földi József, készülő új könyvéhez kér segítséget. Az a Földi József, akivel James Turner szoros kapcsolatban állt.
Illusztráció James Turner weboldaláról



 Nadja ekkoriban irodalmi lapokban publikál, később szörnyű  betegség támadja meg. A kapcsolatunk évekig szünetel.Nincs tudomásom Földiről, közben James-szel a 2007-es rövid időre utolsó találkozásunkat követően még levelezünk.

2012 decemberében-James azt mondja hogy látni szeretne...

2013-ban egy rövid szünet után szörnyű lelki válságon esek át. James segít, szó szerint megmondja, milyen gyógyszert szedjek be. Napokig sírok,szó szerint ezt írom levélben neki le :

 „tarts ki,mert ha egyszer ráébredsz arra, hogy csak egyedül a Mennyország egy ép szeglete az a hely, ahol nincs szükség sem versekre, sem filozófiákra, harsonákra és kürtökre sem, és puszipajtásokra az önigazolásokra és viccekre, kabarékra és játszmákra, még intuícióra, vallomásokra sem és még sorolhatnám, akkor odáig is eljutsz, hogy igaz hit nélkül itt nagyon nehéz a végtelen tenger tükrébe nézni és meglátni benne a teremtettség útjait.”




 Aztán James könnyekkel torkában mondja ki, hogy megbocsát. Május 12-ét írunk. James-nek egy konkrét kérése van felém, amit igyekszek teljesíteni.

Anyagiakat illetően is megegyezünk. És én úgy gondolom, az első darabot rituális ajándéknak szánom neki tiszteletem jeléül. Május 16-án beszélünk. Újra felfedezni vélem hangjában, beszédében azt az örök létezőt, aki kitörölhetetlen nyomokat hagyott életemben.
Május 18-án megrendelem az ajándékot. Örömömben közölni akarom vele a hírt. A balkonomon állva tárcsázom a számot.
Kicseng. Nincs válasz.

Közben az erkélyem felett egy varjú szélsebesen próbál csapkodni szárnyaival. 


Nézem a varjút...kicseng...nem veszi fel. 


A varjú holtan zuhan lefelé. Hangosan kimondom : Vége a történetnek.


Többször hívom, de baljóslatú érzéseim elől is menekülök. Aztán egy októberi napon szembesülök egy információval.  Halálhírét olvasom. Nem hiszem el, annál inkább sem, mert NEM.


Nadja újból felbukkan az életemben. Elkészíti kettőnk szinasztriába állított horoszkópját.


Nem hiszem el, de Nadja üvölti szinte bele az éjszakába:


- KARMIKUS TENGELYE TURNERNEK HAJSZÁLPONTOSAN EGYBEESIK A TE  ASZC.-DESZC. TENGELYEDDEL, DE A TE SÁRKÁNY-TENGELYED IS OTT VAN, NÉHÁNY FOKKAL ARRÉBB, DE AZÉRT EZ MÉG EGYBEESÉS, MINT AHOGY EZEN A  HÁRMAS!, KÖZÖS!TENGELYEN HELYEZKEDIK MÉG EL NAPOTOK, VÉNUSZOTOK, HOLDATOK, ÉS MARSOTOK IS...


Aztán hosszasan leírja a karmikus kapcsolatok jellemzését. Nevetek cinikusan, nekem ehhez nem kell ugyan asztrológiai elemzés, érzem én ezt enélkül is. De Nadja még nem fejezi be, mondja,  horrorisztikus,  na most akkor képzelheted mi van, ha az előbb felsorolt összes bolygó és tengely és nevezetes pont egybeesik,  mint esetetekben.


Aztán Nadja előszedi régi jegyzeteit és éjjel kettőkor belekap egy 15 évvel ezelőtt leírt információba, melyet egy könyvből jegyzetelt ki.

" Angyalpontnak nevezzük a Vízöntő 15-ik fokára ráhelyezkedő bolygót. Az angyalponton megjelenő bolygók tulajdonosai részt vesznek a világ teremtésében. Az emberiség céljainak meglátásában."
Újból összevetjük, James Mars bolygója  és felszálló holdcsomópontja pontosan a Vízöntő angyalpontján áll. Közvetlen mellette az én Napom, felszálló holdcsomópontom.

Sőt, készül egy harmadik összevetés is, hogy meglássuk neki, Nadjának mi köze van kettőnkhöz.


Hármunk nagykeresztje világít.

.
Hármunk szinasztiájában egy asztrológiai nagykereszt formációja rajzolódik ki.

HÁRMÓNK NAGYKERESZTJE FOKRA PONTOSAN UGYANOTT RAJZOLÓDIK KI, MINT A  1999-ES NAPFOGYATKOZÁSÉ. HOLDAM ÉS JAMES  NAPJA  UGYANOTT JÁTSZA EL A NAPFOGYATKOZÁST AZ OROSZLÁNBAN.



Visszatérve a csillagászati nagykereszthez: Hármunk, azaz James, Nadja, és Ida szinasztriájában ez a Nagykereszt pontosan kirajzolódni látszik, amiről a fent említett interjú során a hölgy a Timenak nyilatkozik. Fokra pontosan áll a nagykereszt, mint az 1999-es napfogyatkozásnál.

Vagyis ahogy James mondá: A BIBLIA  NAPJAINKBAN  IS  ZAJLIK.




James tudhatott az angyalpontról. Eköré építette fel életét. Küldetéstudatának megfelelően felelősséget vállalva, Mihály arkangyal szolgálatába állítva életét.

Egyszerűen fafejűségemmel néha értetlenségbe kergettem. Hangosan, nyomatékosan hangját felemelve fellelkesülésig mondta, hogy extrém pár leszünk. De én nem éreztem hajlandóságot a világ teremtésében való részvételhez, mint Izisz,Ozirisz, habár Jamessel annak idején még együtt olvastuk időutazásunk közben a ninivei romoknál az akkád nyelven megírt 23. égetett táblát is, melyet Assurbánapli hagyott ránk, valahogy így szól:

 „Az írás istene vagyok, még a sumér kőtáblákat is el tudom olvasni és ismerem a titkokat a nagy vízözön előttieket.”

James halálhírének tudomásulvétele után megtaláltam azt a hírt is, miszerint misztikus jelenségnek lehettek tanúi a görög szigetek egyikén az emberek, Mihály arkangyal ikonja könnyezni kezdett,a történelemben első ízben, és Szudánban, az afrikai fennsíkon megtaláltak egy női csontvázat, belső combjában az angyal jelével.


 A napokban Nádját álmában elhunyt édesapja öleli át szorosan A MENNYEK ORSZÁGÁBAN.

 Gyönyörű aranyszínű űrhajón érkezik,
Misi bácsi, aki szeptember 29-én, Mihály napkor született.


Illusztráció James Turner weboldaláról