08 november 2015

Haplopó. Antropológiai banyagyorstalpaló, 2. fejezet




Alarm: ez a Y DNA Haplogroupokkal foglalkozó sorozatom úgy keletkezett, hogy miután belefutottam a témába, és számomra teljesen új volt,  érdekes játéknak tekintettem, (sok helyütt direkt rájátszással,) és úgy fogtam az "ismertetésébe", hogy magam is közben ismerkedtem vele. Tehát inkább fogható fel szubjektív naplónak az ismerkedésről, mint tényhalmaznak. Természetesen a felkutatott források révén, folyamatosan applikálódott bele egyre több tényként kezelhető kutatási eredmény, -bár minthogy alig több, mint 10 éve született meg az első haplocsoport  filogenetikus fa, és a kutatások azóta is folynak, az ún. nevezett szakirodalomban is egymástól jelentősen különböző adatokra bukkanok, főleg az eredet (kor) meghatározások esetében.  Saját gondolatok, elképzelések, feltételezések keverednek itt mások (sokszor enyémnél is "őrültebb") hipotéziseivel, tényekként kezelhető ismeretanyaggal. Bár a fejezetek nyilván elkezdődnek és véget érnek, mégsem lezártak, ha valamit érdemesnek találok rá, hogy utólag csatoljam a már leírtakhoz, hasonlóan ehhez a megjegyzéshez, zöld színnel fogom feltüntetni. Az egész sorozat csak egy gondolatébresztő kísérlet, szándéka szerint. Ezt azért is tartom szükségesnek előrebocsátani, mert magyarul olyan kevés anyag van még erről, hogy a google kereső mindjárt a második oldalon kidobta nekem saját kis irományomat, DNS haplocsoport címszó alatt. Ez kemény :)

( Hidd meg, drága olvasó nem én vagyok híján az esztétikai-, és formaérzéknek;  kép és szöveg milyen elrendezésben, és arányban igazodjék egymáshoz, mellik kép milyen méretű legyen, s hogy hol  helyezkedjék el, nagyjából érzem a témát.
Nem én vagyok az, aki képtelen következetesen megtervezni, hogy a különböző szövegrészekhez,  milyen betűtípust, és betűméretet rendeljek, hogy mely szélre igazítsak bekezdéseket, s hogy a sorok lehetőleg a sor elejéről induljanak.
Napestig állítgathatom, mentés során minden szétcsesződik, hívebben tükrözné a valóságot, ha mentés helyett, "összekutyulás" felirat díszelegne az ügyeletes buttonon.
Mindegy, ez egy ilyen szerkezet, fogjuk fel meghökkentő vizuális hatásokat alkalmazó blognak az enyimet innentől. Mindjárt más a leányzó fekvése...)



Haplopó!
Entrópia előtti tisztelgésünk után térjünk vissza ismét kedves Y haplocsoportjainkhoz---
Az  I bázisú cro-magnoni embereknél hagytuk abba, róluk el kell mondani, hogy csak az I1-es alcsoportjuk vonult északra a majdani viking törzsek ősrétegét létre hozni, másik variánsuk,
az I2-es a-variánsuk Európa  délkeleti, délnyugati, és északnyugati területein szóródott szét, és  neolitikus,  már mezőgazdasággal is foglakozó kultúrákhoz köthetők. (6500-4500)
Vonaldíszes kultúráknak is nevezhetők, számosat tártak fel közülük... Az agyagból készült edények mintázatai alapján differenciálnak a régészek,  ezek változásait, afféle mérföldköveknek  tekintik...











I2-es b variánsuk pedig  Európa  nyugati részein található meg leginkább,ezért hívhatjuk őket pre -german emberkéknek.

Híres kései képviselői, példának okáért Luther Márton
vagy, ami még izgalmasabb lehet számunkra:  :)


(Egy kis vaskori, halstatti kelta-filing)

Ám még mielőtt nagyon belelovalnánk magunkat a Közép-Európából származó kelták elméletébe, itt szólok, hogy épp brit -szigeti, mai napig vaskosan kelta kelták génanyaga cáfol rá erre alaposan, ugyanis csak minimálisan van jelen az
I-s haplocsoport náluk...


Úgy tűnik, a kelta invázió inkább Spanyolföldről érkezhetett, (baszkok) mikor az R1b-sek a legutolsó  eljegesedés után előrajzottak "áttelelős" menedékeikből.
De őróluk majd később
, haladjunk sorjában....

Most kanyarodjunk vissza  20 ezer évet Közel-Keletre, oda, ahol az I-J páros J-s tagját felejtettük!

A J csoportosok is

30 ezer éves múltra tekintenek vissza. Fő fészkeik  Anatólia, a Kaukázus, és az Arab országok. Tehát a szemiták (zsidók, arabok) bázisai ők, ne csodálkozzunk tehát, hogy elvétve mindenütt előfordulnak Európában is, legnagyobb számban persze a Római birodalom, és az arab hódítás volt országaiban.
 J1-esek: Arabs of South Iraq (81%), the Sudanese Arabs (73%), the Yemeni (72%), the Bedouins (63%), the Qatari (58%), the Saudi (40%), the Omani (38%) and the Palestinian Arabs (38%). High percentages are also observed in the United Arab Emirates (35%), coastal Algeria (35%), Jordan (31%), Syria (30%), Tunisia (30%), Egypt (21%) and Lebanon (20%).

Mohamed próféta halála után az iszlám által egyesített arab törzsek még a Római Birodalomnál is nagyobb területeket hódítottak meg. Néhány évtized alatt elfoglalták Palesztinát, Egyiptomot, Szíriát, Mezopotámiát, hatalmuk kiterjedt egész Észak-Afrikára, az Atlanti-óceántól egészen Indiáig. 711-ben átkeltek a Gibraltári-szoroson és elfoglalták Hispániát. (Maga a Gibraltári-szoros is egy arab vezérről kapta nevét: Gebel al Tarik = Tarik sziklája.) Az európai terjeszkedést 732-ben Martell Károly állította meg a mai Franciaország területén (Poitiers).
Az Arab Birodalom politikai egysége a 10. századra megbomlott és különálló tartományokra, kalifátusokra esett szét. Ilyen volt például a Cordobai kalifátus a mai Spanyolország területén, ahol az arabok (mórok) uralma - igaz, egyre kisebb területen - egészen 1492-ig tartott. Az iszlám azonban túlélte a birodalom szétesését, olyan világvallássá vált, amely ma is összeköti Észak- és Közép-Afrika, a Közel-Kelet és a Távol-Kelet különböző nemzetiségű népeit.





A J2-sek is érdekes népség :)

 Legnagyobb töménységben az Észak -Kaukázusban fordulnak elő, 

a hírhedt csecsenek 88 %-át teszik ki. 
Azeri (30%), 
the Georgians (27%), 
the Kumyks (25%), 
and the Armenians (22%)
És ami nagyon durva, hogy Romániába is jócskán került belőlük..., a vlachokról van szó, vagyis az oláhokról!
A  további lista is érdekesen alakul:


Cyprus (37%), Crete (34%), northern Iraq (28%), Lebanon (26%), Turkey (24%, with peaks of 30% in the Marmara region and in central Anatolia), Greece (23%), Central Italy (23%), Sicily (23%), South Italy (21.5%), and Albania (19.5%), as well as among Jewish people (19 to 25%).




Tehát mindenki  nyugodjon le a picsába,  Drakula csak egy komisz csecsen terrorista lehetett...

... a Rotchild- family (J2),( és az ők címere) pedig nyilván a retyerutyája. Nem viccelek, kéretik meglesni a bejátszásban feltűnő lobogót :)

Már a bronz-, és vaskorban oly félelmetes civilizácók sorolhatók hozzájuk
(is)egyébként, mint a hurritáké, az asszíroké!!, hetittáké...

Sanszos, hogy az asszírok akik eltörölték Izraelt i.e. 722-ben, és elhurcolták a 10  törzset, illetve ráküldték a maradványaikra a saját telepeseiket, valóban a későbbi kazár birodalom elődei lehettek, ez is magyarázhatja az askenáziak eredetét, nem kell ehhez 13. törzs sem, elég az a 10 :)




Az  izraeli törzsekre végképp este lett, vagyishát szerintem az asszírok, későbbi kazárok papi rétegévé váltak, már egy részük, a vallásukat pedig megtartották, ha genetikailag fel is hígultak...)

Szóval nem tudom, hogy ezek mit szedhettek anno, de bitang jó szer lehetett ...
És persze, hogy az Indus menti civilizációban is benne voltak nyakig:
Brahmins of India are believed to origin from Aryans

68% R1a1, 21% J2, 16% H1, 3.6% G2a



És most ugrik a majom a vízbe, következzenek a

K haplogrouposok...( óh, irgalom atyja, ne hagyj el)

Tartozom egy vallomással: az előző fejezetben hazudtam...

...Térjünk  csak vissza az Indus- félszigetre, az 50 ezer évvel ezelőtti, második turnusban érkező F-esekhez.
Szegények annyival gyakorlatilag el lettek intézve, hogy a ma élő férfi populáció 80-90 % százaléka innen ered.
Na most, ez korántsem úgy értendő, hogy F-sek lennének a mai manusok, mert hogy az F nagyon is ritka változat.
Indiában 4% az arányuk, 
van belőlük Szumátrán, 
Ceylonban, 
Dél-Kínában, 
Indonéziai szigeteken elvétve,  
kevés belőlük elvánszorgott északra, Szibériába is...



Mandarok, ezek történetesen Polinéziában élnek :)
 Hanem a belőlük kiváltak!!...
 ...az a bizonyos  K- variánsú, I-J-s közös eredő, akikről már, mint  cro-magnoni emberekről  volt szó, ugyanis valójában
G-H-I-J-K közös eredő, csak, -mint az eddigi ismertetésükből kiderült-, területi megoszlásban váltak szét, illetve differenciálódtak, külön egységekké,
s a mostanra hagyott K-s testvérük egymaga, külön is, hasonló szétbomlást hajtott végre!
Nem tudok jobbat, idemásolom, s majd utána kibogozzuk-remélhetőleg...



Haplogroup LT, vagyis K1. Széles körben elterjed, de alacsony koncentrációval.Haplogroup L  jelen van Pakisztánban Nyugat-Indiában és Afganisztában (Balochr-ok)  T -s rész  visszavezet még Afrikába: Fulanis (Sahelian Africans),Etiopia, Somália  Djibuti, és elvétve az Alpokba (Gondolom még Hannibállal tévedhettek oda :))

K2
K2* egy 45 ezer évvel ezelőtti férfi maradványában találták  meg Omszkban :)  Ő az Ust' Ishim man
NO
N megtalálható a sarkkör mellett, a jakutokban, Finn-ugorokban, prehisztorikus Jakutokban, régi magyarokban, a Xiognukban (hunokban) 
O Sino-tibetians + modern Longshan, Daxi ...  N ésO3 Austronesians, Polynesians, Melanesians, Malaygasy + modern Liangzhu


K2b
K2b1
K2b1a (CTS5650/F3744/P405), található  Indonézia, Óceánia; magában foglalja a S Haplogroupot (M230, P202, P204) a.k.a. K2b1a4  amelyi alapja az ISOGG-nek: Ezzel Pápua Új- Guinea büszkélkedhetik 
K2b1b (P336): Borneóban járunnk :)
K2b1c (P378): Filippinókhoz látogattunk el
M mint Melanézia, Polinézia viszi a pálmát, meg újfent a pápuák
P (K2b2)
P1 (M45/PF5962)
 Timor vagyok Indonéziából :D
Q (M242) Ketszek, Szelkupok, Türkmének, Altajosok, Tuvanok Kelet-Szivériaiak, Montana indiánok, prehistóriás alaszkaiak, Grönlandiak, Mongol Altaj kurgánok mixelve R1a-sokkal
R  24000 éves maradványt találtak szibériában
R2   India, Sri Lanka, North Pakistan izolált darabkákban
R1a Kelet-Europe, India, Central Asia, Altai, Scandinavia. Régészeti leletek:AndronovoPazyrykMongolian Altai Kurgans (R1a/Z93 mixed with Q1a2a1/L54), The Tagar CultureKarasuk cultureTashtyk culture, someCorded ware folk
R1b Nyugat-Európa  Armenian Highlands  a baszkoknál és Tenerifén (Kanári szigetek)



Megkockáztatom a kérdést: Mi történhetett???

Mintha legalábbis ezeket az 50 ezer évvel Indiába érkezett F-eseket valaki beszórta volna mutálódást-kiváltó hapciporral!!!

Nemcsak hogy robbanás-szerűen gyorsan és sokfelé szétváltak, 
hanem szupercivilizációkat (G-sek, az importált mezőgazdasági vívmányaikkal) hoztak létre, 
vagy szuper-agresszívek lettek (lásd J-sek), 
az I-sek pedig virgoncan kiteleltek  az eljegesedett részeken, és utána még maradt erejük a vikingségre is :)

Odáig  lassacskán és követhető üzemmódban csordogáltak az események,
a fejlődés nem volt eget verő, sőt meg lehet nézni, hogy a felsorolt A-BC-s csoportok  közül sokan a mai napig gyakorlatilag megmaradtak törzsi szinten, vagy jól kiirtották őket, rabszolgának hurcolták eceterá, vagy kevéssé szocializálhatók...
Egyedül az E-s Afrikába visszatérőek jutottak el piramisos magaslatokra, ez a régi, robbanás előtti vonal csúcsa!
Illetve ott vannak még a japán-kínais D-sek, dehát az ő közvetlen közelükbe zajlott le ez a robbanás? nem csoda, ha átsugárzott rájuk annak minden hatása, és megindultak fejlődni...
Szóval, ha volt elsüllyedt kontinens, és róla menekülő szuper-civilizátorok, vagy egy újabb Ádám, az inkább területileg az Indiai Óceánon helyezkedett el, maradványa a mostani kiterjed szigetvilág, és ez nem más, mint Lemúria...


Persze az, hogy mindegyik kis szigetén új-vonal képződött itt a végén már, tekinthető degeneráltságnak is szerintem.
Vagy ez is lehet a beavatkozás következménye?
Vagy ott volt alattuk ugye egy földrész, ahol süllyedés előtt ez a sokféleség kitermelődött, aztán mutatóba, mindegyik kikandikáló hegycsúcsra jutott egy-kettő túlélő ezek szaporodtak el a katasztróf után :)

Ilyesminek képzelik az ust' ishimi pasit, némileg vegyülten talán a neandervölgyiekkel is :)
Lehet, hogy rosszul számoltak és nem 10 ezer évvel ezelőtt volt az a kataklizma, hanem 50??

Afrikába visszakerült(?) K1-es Fulanisok női egyede. Ilyen csajok mellett, nem csoda, ha fennmaradtak :)

Ő  pedig szintén K1-es, de  már az afganisztáni Baloch törzsből származó kishúga

Balog nóta, legalább nekik tetszik :)


Na, bontsuk  ki részletesebben az ábránkat, de már látom, ebből 3. fejezet is lesz, alsó hangon.... :)
Akkor majd sor kerülhet a N O  Q groupokra, és végre az Európában jelenleg domináns R-esekre is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése